Afgelopen vrijdag tijdens de Nationale Diabetes Dag in Den Haag, werd dit programma vereerd met de ‘Diabetes Education Study Group’ prijsuitreiking voor ‘flying high’ diabetes educatieprogramma aan Lydia Braakman. Het bekroonde educatieprogramma bestaat uit het boek Flying High en drie avonden training voor ouders van kinderen met diabetes. Belangrijk element is dat ouders onderling steun en solidariteit vinden door uitwisseling van gevoelens, ervaringen en tips naar aanleiding van uit het leven gegrepen opdrachten, dilemma’s, stellingen, cases en rollenspellen. Volgens het jury-rapport is het een mooi programma met een vernieuwende combinatie van educatievormen en multimedia. De jury schreef:

“Het onderwerp heeft tot nu toe nog weinig aandacht gekregen. De leerdoelen zijn goed benoemd en te toetsen. Het gaat om een zeer goed op educatie gericht programma vanuit het perspectief van patiënten en hun ouders. De mogelijkheid is er zeker om het project landelijk uit te rollen. De DESG-educatieprijs kan hopelijk een bijdrage daaraan leveren”.

De DESG-educatieprijs is een initiatief van de Stichting Diabetes Education Study Group (DESG) Nederland om projecten, groepen of instellingen te eren die zich op uitzonderlijke wijze hebben onderscheiden op het gebied van diabeteseducatie. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van vijfduizend euro, een oorkonde en een beeldje van Isabel Ruys-Dudok van Heel. DESG Nederland werd in 1982 opgericht met als doel scholing van diabetesprofessionals te initiëren en verder uit te bouwen, om zo de kwaliteit van de begeleiding van mensen met diabetes te verbeteren. In 2007 ging de DESG-educatieprijs naar Langerhans, in 2009 naar het Diabetes Interactief Educatie Programma (DIEP) en in 2012 naar het multidisciplinair behandelprogramma DiaCare4U van de Zuid-Limburgse organisatie Adelante.

Het geld bedrag zal ik volledig inzetten voor de lobby  ‘Zorgeloos met diabetes naar school”.