Wat vinden andere ouders ervan? Mijn diabetesvrienden op Facebook vinden het over het algemeen ook een lastige keus. Sommige doen het altijd, anderen nooit en weer anderen wel eens en wel eens niet om allerlei verschillende redenen.

Aangezien mijn dochters een dijk van een afweersysteem hebben, en eigenlijk nooit ziek zijn wil ik de gok wel wagen. Daarom laat ik de keus aan mijn dochters zelf. De jongste zal de eer zeker aan haar voorbij laten gaan, wat de oudste gaat kiezen weet ik niet….

 

DVN heeft de griep als nieuws item op de site staan. Daarnaast is aan internist Fred Storms in het DVN magazine de vraag over het nut van de griepprik gesteld. Conclusie van hem luidt als volgt: ‘Dus samenvattend heeft griepvaccinatie waarschijnlijk zin bij mensen met diabetes, maar hard wetenschappelijk bewijs is er niet voor. Een onderzoek naar de voor- en nadelen is al jaren nodig, maar is nog niet uitgevoerd.”

Het leuke is dat ik daar een oproep over vond. Hier kun je je mee doen aan een onderzoek naar de bijwerkingen. Kleine moeite en wie weet kunnen we daardoor volgende jaar een beter onderbouwde keuze maken.

 

Wat zijn voor- en de nadelen van de griepprik volgens het RIVM?

Voordelen:

  • De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt. Zonder griepprik is de kans iedere winter ongeveer 10 procent. Met een griepprik wordt de kans om griep te krijgen 2 tot 3 procent. De griepprik werkt goed bij gezonde mensen, maar het werkt minder bij mensen bij wie de afweer verstoord is en bij zeer oude mensen.
  • Als u na een griepprik toch griep krijgt, bent u er meestal minder ziek van. Mogelijk zal de kans dat u een bijkomende ziekte krijgt, zoals een longontsteking, kleiner zijn. Er is mogelijk minder kans op complicaties.
  • Heeft u een chronische ziekte? Bijvoorbeeld diabetes, astma of een hartziekte? Dan kan uw ziekte mogelijk verergeren door griep. De griepprik kan dit helpen voorkomen.
  • De griepprik geeft weinig bijwerkingen en is een veilig vaccin.

Nadelen:

  • De griepprik biedt niet altijd bescherming tegen griep. Ondanks de griepprik kan iemand toch griep krijgen.
  • Soms kunt u bijwerkingen krijgen van de griepprik. De plaats van de prik op uw arm kan de eerste dag pijnlijk, rood of dik zijn. Dit gaat binnen één tot twee dagen vanzelf over. Van de griepprik kunt u géén griep krijgen.
  • Soms voelen mensen zich de dag na de griepprik niet lekker. Ze hebben hoofdpijn, weinig energie en lichte koorts. Dit gebeurt dan vooral bij kinderen die nog nooit eerder griep of een griepprik hebben gehad.

 

Meer over winter, sneeuw en ijspret?  Bekijk dan mijn winterse blog.