Maakt diabetes de feestdagen ingewikkelder? Voor ons inmiddels niet meer. Misschien wat vaker koolhydraten schatten, meten en insuline bij tanken.

Voor degenen die het naadje van de kous willen weten: oplopende koolhydraten

lekkernij hoeveelheid koolhydraten
kleine taai taai 1 stuk (5 g) 4 g
mandarijntje 1 stuk 6,5 g
chocoladeletter melk 1 stukje (10 g) 6 g
speculaasje 1 stuk (10 g) 7 g
kruidnoten 6 stuks (10 g) 7 g
roomborstplaat 1 stuk (10 g) 8 g
kruidnoten met chocolade 6 stuks (22 g) 13 g
banketstaaf 1 stukje (25 g) 12 g
gevulde speculaas 1 stukje (30 g) 15 g
marsepein 1 stukje (25 g) 16 g

 

 

 

 

 

 

bron: Diabetes Fonds

 

Hier wat tips voor een glutenvrij Sint-Maarten en Sinterklaas feest:

Wel wordt het een stuk ingewikkelder met een allergie. Wij hebben te maken met coeliakie (glutenallergie) en dat blijkt een stuk lastiger. Want in bijna al het traditioneel feestsnoepgoed zit per definitie gluten.

Sint Maarten

Laat je kind gewoon meelopen en garandeer dat elk ‘fout’ snoepje thuis 1:1  wordt omgewisseld voor een allergievrij snoepje. Heeft bij ons altijd super gewerkt. Zorg dat je assortiment van favoriete glutenvrije snoepjes in huis hebt zodat er ook nog wat te kiezen valt.

Sinterklaas

Voor de kleintjes die nog geloven is dit het meest gecompliceerde feest want strooigoed is nooit glutenvrij, zeker niet als het echt gestrooid wordt… Enige alternatief wat ik heb kunnen bedenken is om een Piet stiekem een zakje in de hand stoppen met de naam van mijn dochter erop met het dringende verzoek dit persoonlijk aan mijn dochter te overhandigen. Gegarandeerd een zeer dankbaar gezichtje.

Glutenvrije pepernoten zijn tegenwoordig heel betaalbaar bij de Jumbo te koop. Ik heb ze trouwens ook herhaaldelijk proberen zelf te bakken maar hoe mooi die bolletjes de oven ook in gingen ze kwamen er altijd als een samengesmolten plaatkoek weer uit…  En glutenvrije chocolade letters in meer winkels, maar wel goed checken.

 

Andere blogs en artikelen over de feestdagen

Hoe maak je van Sinterklaas een feestje voor iedereen?

Artikel van Diabetesvereniging Nederland  ‘Hoe overleef ik de feestdagen?’