Ik weet dat ouders zich veel ontzeggen omdat hun kind diabetes heeft. Hoewel we de mythe ‘met diabetes is prima te leven’ allemaal in leven houden, weten we maar al te goed dat ons hele gezin de gevolgen voelt. Want hoe makkelijk gaat een kind met diabetes spontaan buiten de deur spelen bij een nieuw vriendje of vriendinnetje? Laat staan logeren of op kamp.

Diabetes verandert je leven

Tot twee keer toe ben ik van land verhuisd vanwege diabetes. Hiermee wil ik maar zeggen dat het niet zo is dat je met diabetes hetzelfde leventje kan leiden als voorheen. Daarmee zou ik de mythe in leven houden. Waar het mij om gaat, is dat je bewuste keuzen maakt die bij jou en je gezin passen.

Keuze maken voor eigen levensstijl

Ik ben altijd blijven werken. Ook toen ik alleenstaande werd van twee jonge kinderen van 2 en 6 jaar oud, met diabetes. Natuurlijk heb ik wel eens getwijfeld aan de haalbaarheid van deze keuze. Zeker als je bijvoorbeeld de school over je heen krijgt, moet je sterk in je schoenen staan. Een ander aspect waar ik enorm aan hecht, is een grote mate van spontaniteit, vrijheid, onbezonnenheid en reislustigheid. Dit druist natuurlijk regelrecht in tegen rust, reinheid en regelmaat waarmee je kinderen zonder diabetes al een plezier doet. Laat staan twee kinderen met diabetes. Ik heb hierin mijn eigen grenzen en dat van mijn kinderen opgezocht. Dit zijn twee voorbeelden van wat voor mij en voor ons belangrijk is in het leven, en waar we met wat creativiteit en doorzettingsvermogen aan vast hebben gehouden.

Hoe is dat voor jou? Voor je kind en de rest van je gezin?

  • Heb jij scherp wat voor jou centraal staat in het leven? En heb je daar aan vast kunnen houden?
  • Ga je er nog wel eens tussenuit? Bijvoorbeeld samen met je partner?
  • Krijg je de oppas geregeld?

Nieuwsgierig naar hoe anderen dat doen? Of heb je behoefte aan tips hoe je een support netwerk opbouwt waarop jij kunt vertrouwen en die op jou vertrouwen? Lees hierover meer in mijn boek.