Ieder kind is anders. Zo verlegt mijn oudste dochter continue haar grenzen en doet het liefst alles zelf, terwijl mijn jongste bijna een jaar lang heeft gevraagd of ik alsjeblieft haar tanden nog een keer wilde poetsen… De uitdaging voor ons als ouders is je kind stap voor stap verantwoord loslaten. Niet los in de zin van laten vallen. Maar los met liefde, waardering en vertrouwen. Met de boodschap: Ik geloof in je, ik weet dat je het kan, ik vertrouw je, ik sta naast je en ik ben er als je me nodig hebt.

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. In mijn boek staat wat je van een kind op een bepaalde leeftijd mag verwachten qua diabetesmanagement. Lees hier meer over mijn boek, bekijk mijn blogs of schrijf je onderaan deze pagina in voor regelmatige updates van diabetes nieuws en blog.

Meer grip, meer vrijheid

Ik realiseerde me al snel dat hoe meer grip mijn dochters zélf op hun diabetes hebben, hoe meer vrijheid ze hebben en hoe meer ze net zo kunnen doen als hun leeftijdsgenootjes. Dus heb ik nogal wat geëxperimenteerd met wat ik op welke leeftijd kon overdragen en wat ik van ze mocht verwachten. Het was lastig. Want hoewel er opvoedboeken genoeg zijn, informatie over leeftijdsspecifieke diabetestaken had ik nog nooit gevonden.

Handvaten voor ouders van kinderen met diabetes

Een paar jaar geleden tijdens Nationale Diabetes Dag kreeg ik per ongeluk een boekje in handen, waar tot mijn grote verbazing heel overzichtelijk leeftijdsspecifieke ontwikkelings- en diabetestaken in stonden. Ik zat het met rode oortjes te lezen omdat het geschreven was voor medisch psychologen. Dit waren de handvaten waarnaar ik op zoek was geweest! Het geeft grote lijnen, een kader. Dit kader gebruik ik nu in het coachen van mijn dochters.